Mozaik

 Itt töltött időm alatt egy római mozaikkészítő kurzusra is beiratkoztam. 

A városban lenyűgöző aprólékossággal készített mozaikok vannak szinte minden palotában. Na meg a Vatikán oltárképei is ezért tűzállóak, mert vászon helyett színes márványból készültek. 

Hirtelen ötlettől vezérelve belevágtam egy kurzusba, ami elég olaszos módon működött- ha volt időm akkor hétvégén beugrottam, volt amikor hétköznap délután, amikor a mesterember bent volt a műhelyben. Nem nagyon vette komolyan az alkalmak számát sem, szerintem több órát eltöltöttem ott mint a beígért és kifizetett 12. 

Nem gondoltam volna, hogy így kikapcsol és ilyen belefeledkezős élményt tud adni . A készítés közben elrepültek a műhelyben töltött egybefüggő 3 órák. 

Összesen két mozaikot készítettem, bár féltem hogy bonyolult lesz őket hazaszállítani, mert ilyen betonkockákkal talán nem praktikus az utazás. Közben szerencsém is lett, mert egy fuvaros cég decemberben költöztet valakit Rómából Budapestre, így nekem is elviszik a bőröndömet és a dobozt amit megpakoltam mozaikkal és más törékeny holmikkal. 

Már csak azt kell kitalálnom milyen úton jutok én haza :)

Ezen a fotón a Magyar Akadémia díszes padlója látható, meg az én cipellőm (velencei szerzemény). Amióta tudom mennyi idő kirakni egy négyzetméter mozaikot, azóta még nagyobb csodálattal szemlélem ezeket a palazzokat... Bár azért a rómaiak alapvetően és hagyományosan profibban művelik ezt mint én, de még úgy sem kevés munkaidő kirakni egy folyosót. 



A kurzus az alapoktól indított, nem szép kis négyzeteket adtak a kezembe, hanem egy kalapácsot és egy márvány kockát, hogy ebből csináljak apró, hasonló méretű darabokat. Különböző színű márványok különböző módon hasadtak, sokszor pont nem úgy ahogy szerettem volna.

 De a második alkalomra már kényelmesen belejöttem, már nem féltem a metódustól, na meg attól hogy az ujjamat ereklyeként beleépítem a kompozícióba. Aztán enyvvel egy papírra ragasztottam a minta mentén a darabokat. (A minta egy rajzolt geometrikus forma volt, az első az egységes "tanulóminta" volt, a másodikat már én választottam, egy napszerű képződmény lett belőle.) 

Később a ragasztott rész lett a teteje, mert a cementbe beleforgatjuk. Ezek után várni kell pár napot míg megszilárdul az alkotás. Egy kis pucolás vagy polírozás kell a végén és kész is van a leendő fürdőszobám vagy konyhám egyik apró díszítő eleme. Lehet hogy megtaláltam a kedvenc nyári hobbimat, szívesen aprólékoskodnék a kertben, akár süttői márvánnyal is. 


Jó érzés ránézni ezekre a dolgokra, úgy érzem tanultam is valamit és  szép élményekkel, na meg kicsit nehéz súlyú "képeslapokkal" térhetek haza.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Brugge

Gent

Párizs