Buddha szülinapja

 A kínai naptár szerint, ma van Sziddhárta születésnapja. Ezért gondoltam a tajvani emberek hitéről írok, már amennyit laikusként látok belőle. A vallásszabadság Tajvan alkotmányában ki van mondva, így sok különböző vallás békében megfér egymás mellett, de a lakosok nagy hányada buddhista vagy taoista. Valahogy ez a kettő vallás össze is ér egymással, mert a taoista templomokban akadnak Buddha szobrok is. Akadnak kínai népi vallások is, természeti isteneknek emelt templomokkal (mint Mazu, a tenger istene).
De már láttam muszlim imaszobát is a pályaudvaron, valamint katolikus templomot és iskolát.                                                           
A legérdekesebb számomra az itteni temetkezési szokás. Helytakarékosságból a legtöbb ember nem kinti sírhelyet kap, hanem ilyen tornyokba helyezik el az elhunyt urnáját. Ez akár egy 10 emeletes torony is lehet, lifttel és mindenféle stílusú szobákkal. A bejáratnál egy kis üzlet található, ahol vásárolni lehet tárgyakat felajánlásra. Például süteményt, sőt ajándék dobozt is, amiben hamis bankók szerepelnek, dollár, tajvani és kínai pénz, valamint arany lapocskák. Ezt áldozatként elégetik a torony tetején, az aranylapokat az isteni hatalmaknak, a földi pénzt az elhunyt hozzátartozónak szentelve.


A képek egy része ebben a bejegyzésben illusztráció, mert nem éreztem illendőnek a fotózást a vallásos helyszíneken. Így a belső teret nem tudom megmutatni, csak egy hozzá hasonlító helyszínt.
(Fotó: Nirvana Memorian Garden Singapore) 


 Akadtak babaházszerű aprólékossággal berendezett apró családi oltárok is, még garázs BMW-vel, és miniatűr vacsora is volt az asztalon. Ilyen aprólékos dolgokra gondolok, mint ez a pici ételes doboz. Megdöbbentő. Biztos ezek ihlették  azokat a furcsa videókat is, ahol ázsiai szakácsok főznek mini ételeket. 
Az urnahelyek nagy része már előre el van adva. Ahol még üres a sír de már el van adva, oda egy "hosszú élet" jelet matricáznak, mert semmit sem kell elsietni.

Ma Bing nagyijával elmentünk a helyi templomba, ahol kis Buddhát fürösztött. (A kép illusztráció.) A szobor így nézett ki, mutatóujját az ég felé tartotta és egy lótusz kútban állt. Volt mellette egy hosszú fakanál, amit a vízbe merített és háromszor leöntötte a Buddha gyereket, egyszer a mutatóujjára kell irányítani a vizet. Aztán kaptunk ajándékba "szenteltvizet" és 3  rózsaszín lótusz alakú zsemlét.

Erről a harangról már meséltem, nagyon meghitt zengő hangja van, és meg kell kongatni háromszor, körülötte a kínai horoszkóp 12 szobra volt.




Buddha a kertben.


Konfucionista templom a szállásunkhoz közel.
Erről sokkal többet nem tudok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Brugge

Gent

Párizs